Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени от БАН препоръчват промени в политиките по насърчаване на раждаемостта

Демографската картина в България няма да се промени съществено през следващите две десетилетия, смятат учени от БАН. Няма риск за този период малцинственото население да настигне по численост основния етнос. Ще се случи обаче застаряване на населението.  Оставаме на едно от първите места в света по интензивност на стареенето и висока смъртност. Под риск от бедност е всеки втори от мъжете над 65 годишна възраст, което налага реформа в социалните системи.

Учените препоръчват промени в политиките по насърчаване на раждаемостта, нови критерии за семейно подпомагане и реформи в социалните системи, обобщи доц. Кремена Борисова:

Да се формират нови критерии за по-ефективно и по-справедливо разпределение на детските надбавки и на семейните помощи като важни инструменти за подпомагане на семействата с деца в България. В смисъл - да се въведе диференциран подход, който да е съобразен с линията на бедността, минималния гарантиран доход и други показатели, както е при изплащането на другите социални помощи. Да се смени принципът: „Колкото повече, толкова по добре“ при стимулиране на раждането на деца в семейството като се вземе предвид и реализацията на родителите към по-високо образование, тоест принципът да стане повече, но и по-качествено.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!