Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция дислоцира военни и техника по границата със Сирия

Снимка: www.militaryphotos.net

През последното денонощие турската армия е дислоцирала значителни военни части, въоръжения и техника по границата със Сирия, съобщиха турските информационни източници. Твърди се, че дислоцирането е заради подновяването на сраженията в сирийските градове Андивер и Дерка Хамку, които може да отключат нова бежанска вълна към Турция.

Край граничното селище Нусайбин са били разположени 20 танка. Там се намира един от граничните пунктове между Турция и Сирия, затворен заради нападенията на джихадистите от "Ислямска държава". В района са били дислоцирани и допълнителни далекобойни оръдия и войници. Нусайбин и Джизре се намират точно срещу сирийския град Кобане и са стратегически важни участъци по близо 900-километровата граница между Турция и Сирия. На всеки 50 метра в този участък са разположени войници, танкове, оръдия, съобщават кореспондентите

Междувременно, командирът на иракските кюрдски сили пешмерга Ахмед Гедик заяви пред турски медии, че положението в Кобане се подобрява.

Пристигнаха нови оръжия. При необходимост ще дойдат още. Нанесохме значителни загуби на джихадистите, поразихме техни позиции, унищожихме танкове и топове, благодарение на подкрепленията, за които ни бе осигурен коридор през Турция .

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!