Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външно министерство иска допълнителна охрана

Снимка: БГНЕС
Външното министерство иска от правителството постоянна, допълнителна полицейска охрана на входа си на ул. "Александър Жендов” № 2 в София. Това става ясно от проект за определяне на  зданието  като стратегически обект от значение за националната сигурност.

Предложението е изготвено още по времето на служебния кабинет "Близнашки" и е публикувано за общестено обсъждане. В мотивите пише, че за разлика от сградите на чуждите посолства у нас, на входа на министерството липсва присъствието на полицейски служители. Това създавало засилена опасност и уязвимост при посещенията на множество посланици, дипломати и представители на международни организации, акредитирани в България. Ето защо се иска включването на външното ведомство в списъка със стратегически обекти от значение за националната сигурност. Към момента няма информация дали конкретен инцидент или заплаха са причината за това искане на бившия служебен външен министър и вече титуляр на поста Даниел Митов.

Пред сградата на Външно министерство често се събират граждански протести при чуждестранни визити, които са охранявани от полиция и жандармерия. Един от по-значимите беше през лятото, когато проукраинска демонстрация освирка автомобила на руския външен минисър Сергей Лавров на влизане в зданието. Тогава обаче нямаше сблъсъци или насилие.

В предложението пише още, че в Централното управление за създадени и работят три регистратури за класифицирана информация с най-високо ниво на секретност, както и звено на ДАНС. Охраната е нужна също за Националния визов център, за данните на всички дипломатически паспорти, за дипломатическите архиви, касата и не на последно място - за една от най-богатите колекции на картини, скулптури и други художествени ценности, оценката на които възлиза на десетки милиони левове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!