Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата "Млади лекари за ново здравеопазвне" разкритикува предложението студентите да са дължни да работят у нас

Снимка: БГНЕС

Във връзка с позицията на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров студентите по медицина да подписват договори да останат на работа в България, за да се спре "изтичането на мозъци" и тъй като "страната ни инвестира в скъпото им обучение"  в открито писмо от Гражданската инициатива "Млади лекари за ново здравеопазвне" се казва, че намират подобни възгледи за ретроградни: 

Нелепо е през 21-ви век, точно в страна-членка на Европейския съюз да се предлагат мерки, ограничаващи правото на личен избор, свободно движение и професионална реализация. Проблемът с младите лекари в България няма да бъде решен, като насила ги заставим да останат в страната, напротив трябва да направим родната ни система на здравеопазване привлекателна за тях. В тази връзка искрено разчитаме на подкрепата на доказани експерти от БАН, които биха могли конструктивно да подпомогнат този процес, се казва още в писмото.

През "Хоризонт" доктор Емануил Найденов - член на Гражданската инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване", коментира:

Това ни връща в мрачните години на тоталитаризма. Аз не знам каква ще е следващата стъпка, може би ще се изискват паспортите на тези лекари да им се конфискуват или да се въведе подписка ежедневна едва ли не, но това не е пътят, по който ще се оправи положението в България и в частност здравеопазването. По-скоро наистина трябва да се мисли за алтернатива, която да направи системата на здравеопазването активна, така че тези млади хора, без да бъдат принуждавани, да предпочетат да останат тук.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!