Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Иран подписаха договор за изграждане на още два атомни реактора

| обновено на 11.11.14 в 17:08
Русия ще построи в Иран осем ядрени енергоблока. Това предвижда подписаното в Москва споразумение за сътрудничество между двете страни в областта на атомната енергетика.

Според междуправителствения договор в действащата иранска АЕЦ "Бушер" ще бъдат изградени още два енергоблока с възможност след време те да станат четири. Двете нови мощности ще бъдат построени по руска технология за 6-7 години.

Документът предвижда изграждането на други четири енергоблока на площадки, които засега не са уточнени. Русия ще гарантира производството и доставката на ядрено гориво за новите блокове, а също така неговата преработка и съхранение, след като бъде върнато обратно. Освен това Москва и Техеран възнамеряват да проучат икономическата целесъобразност и възможността за производство в Иран на елементи на ядреното гориво за новите енергоблокове.

Проектът изцяло отговаря на режима за ядрено неразпространение и ще се осъществява под контрола на  МААЕ, както при строителството на първия блок на АЕЦ "Бушер",  съобщават от "Росатом".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!