Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Русия разследването на катастрофата на МН-17 не е достатъчно прозрачно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според Русия разследването на катастрофата на малайзийския Боинг над  Югоизточна Украйна не е достатъчно прозрачно и много въпроси относно обстоятелствата на тази трагедия остават открити. 

Русия е готова да продължи конструктивното сътрудничество с другите страни и с компетентните международни организации за изясняване на причините за този трагичен инцидент, заяви специалният представител на руското външно министерство Александър Лукашевич:

Необходими са активни и енергични действия, насочени към установяване на истинските причини за трагедията и за привличане на виновните към отговорност в съответствие с международните норми. Трябва да бъдат предприети мерки, които да изключват подобни инциденти за в бъдеще, подчерта Лукашевич. По думите му определени кръгове правят опити да използват трагедията със самолета за засилване на международното напрежение и продължаване на режима на санкции срещу Русия. В тази връзка дипломатът заяви, че Русия продължава да настоява за осигуряването на условия за независимо международно разследване на катастрофата.

Като осъди случаите на нападения срещу представители на ОССЕ в Югоизточна Украйна, Александър Лукашевич информира, че по време на предстоящата срещата на организацията в Базел на ниво външни министри, Русия ще предложи да бъде приет документ за недопускане на антиконституционните държавни преврати.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!