Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският университет "Св. Климент Охридски" отбелязва патронния си празник

| обновено на 25.11.14 в 10:30
Снимка: БГНЕС

Българската православна църква почита Свети Климент Охридски – първоучител на българския народ. Ученик на Светите братя Кирил и Методий, той работи 30 години за разпространение на българската книжовност и оставя хиляди свои ученици.

С академично тържество Софийският университет ще отбележи патронния си празник – деня на Свети Климент Охридски.

В параклиса "Св. Климент Охридски" в Богословския факултет на Университета Негово високо преосвещенство митрополит Антоний ще отслужи Божествена света литургия. По-късно Академическият съвет, начело с ректора проф. Иван Илчев, ще поднесе венец пред паметника на Св. Климент Охридски. Академичното тържество ще се проведе в аулата на висшето училище. Ще бъдат връчени дипломите на новоизбраните професори, както и различни годишни награди на Университета. Тържеството ще завърши с музикална програма.

По повод стратегията, одобрена от Съвета на ректорите, проф. Илчев каза, че трябва да бъде приета бързо, за да се осигури здрава основа за качествено образование. Той обясни предимствата на стратегията:

Въвеждане на нова организация на висшето образование, поставяне, на първо място, на качеството на висшето образование, а не на количеството, което за съжаление беше нещо, което беше правено досега. По създаването на тази стратегия работиха много упорито и колеги от Софийския университет, на които искам да изкажа своята благодарност, както и да изкажем благодарността си на тези колеги, които месеци наред посветиха времето си за разработване на оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", която, надявам се, пак ще даде глътка въздух на българското висше образование и българската наука.

Проф. Илчев обяви, че през следващата академична година може да бъдат създадени нови бакалавърски и магистърски програми на английски език:

В момента сме отделили в нашия бюджет специално перо за поощряване на колегите, които ще работят в тази насока, защото ясно е, че трябва да се отваряме много повече към студенти от други държави.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!