Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания ще вдига качеството на средното образование

Във Великобритания започва голяма реформа в средното образование, която ще доведе до по-високи критерии за прием в британските университети. Оценките от матурите ще имат все по-голямо значение при кандидатстването, докато дипломата за средно образование ще загуби от влиянието си, прогнозираха от Проект „Световно образование“.
Реформите на Острова ще бъдат извършени на два етапа - първият ще започне през септември 2015 и ще обхваща матурите и финалните изпити, които ще се провеждат две години по-късно. Ще се промени и формата на изпитите на децата, които ще завършват догодина. Другата промяна ще засегне най-малките ученици - от 5 до 14 години. По-сложният материал се смъква в долните класове. Те вече ще изучават дроби, математическо моделиране и компютърно програмиране. Ще се промени начина на преподаване на история, по литература ще се учи повече Шекспир и повече съвременни нови автори. 
За реформата са настояли водещи университети във Великобритания, посочи Ирина Христова от Проект "Световно образование".
Най-търсените специалности са с много високи изисквания. Например, университета в Бирмингам поставя почти неизпълними условия за прием тази година, като към български ученици това означава с диплома 5,60 и матури с пълно шест. 
Този уикенд в София започва последното за годината образователно изложение, на което ще се представят 35 средни училища, колежи и езикови центрове от Стария континент. В Англия годишната такса за елитно частно училище започва от 25-30 хиляди лири, в Европа от 30-35 хиляди евро, а за Швейцария сумите са двойни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!