Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 млн. лева европари успя да спаси от загуба страната ни със строителството на метрото до летище София

Снимка: Н. Ганчовска

100 млн. лева европейски средства е успяла да спаси от загуба страната ни със строителството на метрото в участъка му до летище София. Оперативна програма "Транспорт " в следващия програмен период - до 2020-а година, ще осигури още 700 млн. лева за столичния "Метрополитен", съобщи транспортният министър Ивайло Московски. Ако програмата бъде одобрена в началото на 2015-а година, през пролетта ще започне изпълнението и на третия лъч от метрото.

Метролинията до летището трябва да бъде завършена през април следващата година, припомни кметът на София Йорданка Фандъкова

Метрото е не само удобен градски транспорт, а и промяна на цялата среда, която е в дадения квартал и в дадения район. Това, което очаквам сега отново при същия екип, е да можем заедно да довършим участъка до "Сребърна" по улица "Черни връх", който трябва да бъде готов през 2016-а година и най-важното е да започнем третата линия на метрото

Това може да стана още напролет, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски:

Ако, дай Боже, до февруари - март ни одобрят програмата, веднага може да се стартира третият метродиаметър, участъкът до "Черни връх", както и другите проекти, готови в оперативна програма "Транспорт". Имаме готовност в железниците да се стартира участъка по фаза 2 на Пловдив - Бургас, Пловдив - Оризово, жп възел Бургас, Видин - Медковец. В пътните проекти също има готовност да се стартират Кресненското дефиле по Струма 3-1 и 3-3.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева поздрави за работата по изпълнението на метрото и сподели:

Този участък на метрото е свидетелство за това как можем да спасим пари, които бяха почти загубени за България - 140 милиона евро. От тях 95 милиона са, за да имаме тази линия на метрото.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!