Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск и Вартоломей I поискаха край на преследванията на християни в Близкия изток

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Главата на римокатолическата църква папа Франциск днес се присъедини към честването на апостол Андрей Първозванни във Вселенската патриаршия в Истанбул. Божествената литургия бе ръководена от Вселенския патриарх Вартоломей Първи, по чиято покана папата гостува във Вселенската патриаршия.

 След литургията папа Франциск призова за единство на православната и на католическата църква.

 Жертвите на конфликти и младите хора настоятелно искат да се направи тази историческа стъпка. Единственото,което желае католическата църква и към което се стремя като римски епископ е единението с православните църкви, бе заявено в посланието на Светия отец, прочетено пред Вселенския патриарх.

 Папа Франциск и Вартоломей Първи отправиха съвместно послание, в което поискаха да се сложи край на жестокото преследване на християни в Близкия изток.

 Днес завършва посещението на папа Франциск в Турция. В коментарите на медиите тук се акцентира на факта, че папата е наблегнал на влиянието, което Турция, която е мюсюлманска, но и светска държава, може да има за спиране на конфликта в Близкия изток. От тази гледна точка визитата на папата се преценява за важна в настоящия момент, когато регионът се раздира от войни, които имат и религиозна основа, а също е важна и за диалога между различните религии.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!