Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данък лихва върху влоговете остава 8%

Комисията по бюджет и финанси в парламента гласува запазване на данъка върху лихвите по депозитите в размер на 8 %. Първоначално в проектобюджета за 2015-а година беше заложено възстановяване на ставката от 10 на сто. Освен това комисията прие данъчни преференции за семействата с деца.

Данъкът върху лихвите по срочните депозити се запазва в размер на 8 на сто, но за сметка на това се разпростира върху всички видове спестявания. Така в хазната няма да постъпят около 18 млн. лв. При ниския лихвен процент обаче подобен данък няма особен смисъл, коментира бившият заместник-министър на финансите Людмила Петкова:

За нас е много важно, че се прие разширяването на основата, тъй като съгласно сега действащите разпоредби се предоставя възможност за отклонение от данъчно облагане.

Това, което Петкова видя като несправедливост при така гласувания текст, е запазването на 10-процентната ставка за чуждите юридически лица.

Другото, което Комисията гласува, бе годишното данъчно облекчение за семействата с деца в размер на 200 лева за едно дете, 400 лева за две деца и 600 лева за три и повече деца.

Данъчната преференция ще влезе в сила от 2016-а година и ще се заявява в данъчната декларация за доходите на единия родител през 2015-а година.

Данъчни облекчения се предвиждат и за родителите на деца с увреждания - в размер на 2000 лв. годишно.

Общият ефект от двете преференции е в размер на 25 млн. лв., които ще останат в българските семейства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!