Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С мащабен проект ВСС започва обучения на магистрати

Снимка: БГНЕС

С мащабен проект, финансиран от Европейския съюз, от Висшия съдебен съвет започват обучения на съдии, прокурори и следователи за работата по няколко специфични теми, сред които престъпления в областта на енергетиката. Това е първият проект на Висшия съдебен съвет от създаването му като орган, насочен към професионалната квалификация на магистратите.

  Сред темите на обученията ще бъдат енергетика, административно и европейско право, финансово управление, както и работа с  доказателства от електронни носители. По проекта за първи път се предвижда обучение на магистрати, членове на етичната комисия в органите на съдебната власт по основни въпроси от областта на професионалната етика.

Проектът на ВСС цели да се повиши капацитетът на съдии, прокурори, следователи и административни ръководители за прилагане на съдебната практика и промените в законодателството, както и да се изгради модел за специализирано обучение извън Националния институт на правосъдието, където подобни обучения се провеждаха до момента.

В рамките на проекта ще се извърши разработване на програма за професионална квалификация на магистрати и ще се изработят обучителни модули за провеждането на самите обучения. За обхвата на проекта членът на ВСС Елка Атанасова каза:

Проектът си е поставил амбициозната задача да обучи над 500 от българските съдии, прокурори и следователи, сред които ще има  и административни ръководители и членове на етичните комисии на  органите на съдебната  власт, повече от една осма от числеността на магистратите в България и тази цел ще бъде реализирана в периода месец януари, месец април на 2015-а година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!