Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономисти за протеста на КНСБ: Социалните реформи не търпят отлагане

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

КНСБ организира национален протест в средата на следващата седмица, заради размразяването на вдигането на възрастта за пенсиониране, липсата на други стъпки в пенсионната система и намерението за съкращения в администрацията. Икономисти реагираха на намеренията за протести като обявиха, че социалните реформи не търпят повече отлагане поради натрупаните проблеми в бюджета.
Още в рамките на дебата по Бюджет 2015 от КНСБ обявиха готовността си за протести заради увеличаването на възрастта и стажа за пенсия с по четири месеца от догодина за работниците от трета категория. Неоправителството вече не може да отлага социалните реформи, заради фискалните и секторни проблеми, твърдят икономисти. Те се аргументират с дефицита и изчерпаните буфери в бюджета:
Петър Ганев от Института за пазарна икономика посочи: 
Тези структурни неща като социалната система, пенсии и здраве, в крайна сметка вече сме в ситуация, в която не можем да ги отлагаме, т.е. независимо дали правителството има различна визия, иска или не иска, то фискално е поставено в ситуация да се опита да проведе някакви реформи, посочи той.
Според финансиста Георги Ангелов от "Отворено общество" дефицитът ще бъде овладян, само ако се проведат неотложните структурни реформи.
Ако МВР не се реформира и Здравната каса не се реформира, те, във всеки един момент, в който Министерството на финансите обърне гръб, веднага ще издънат бюджета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!