Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Третите годишни награди "Валя Крушкина – журналистика за хората" бяха връчени на церемония в БНР

| обновено на 05.12.14 в 11:17

Третите годишни награди "Валя Крушкина – журналистика за хората" бяха връчени снощи на церемония в Първо студио на Националното радио. Журито от журналисти и общественици трябваше да избира между 75 номинации и 160 журналистически материала.

Призът на името на Валя Крушкина отличава отговорната и независима журналистика в пет категории. Николаос Цитиридис от OFFNEWS грабна приза за млад журналист. В категорията онлайн медии и блог наградата отиде приНиколай Стайков от сайта NOОрешарски за разследването за офшорните връзки на Делян Пеевски: Много ми се иска някой ден, някъде там горе, да се видим отново с Валя и да мога да й кажа, че българските медии вече нямат нужда да се внесе разследването в прокуратурата, за да има някакъв ефект от него.

Диян Божидаров от в-к "Сега" спечели в категорията "Печат": Да спечелиш с материал за трагедията в "Аспарухово" си е немного приятно, но такъв е животът. Нашата работа е да пишем.

В раздел "Електронни медии" призът отиде при Мария Цънцарова от БТВ за репортажа й за Делян Пеевски: Благодаря на хората, които отстояват на натиска и правят възможно да бъда свободна и да разказвам истории, дори за човека, за когото никой не иска да говори.

И една нова категория "Фотография и операторско майсторство". Тук спечели Надежда Чипева от в-к "Капитал за поредицата си от снимки, направени по време и след градушката в София тази година: Бих казала, че това е задължение на всеки фотограф, когато нещо се случва, веднага да реагира и въпреки че беше изключително силна, защото не беше възможно да се излезе под ударите на тази ледени блокчета. Опитах се всичко възможно да направя, така че да предам от мястото, където се намирам, какво се случва чрез снимките си, така че да мога да разкажа след това на хората. След като притихна всичко, реших, че е най-добре да направя втората част от историята, а именно какво се случва, след като е паднала градушката, и така се роди тази галерия.

Голямата награда отиде при Миролюба БенатоваВаля Крушкина беше една от малкото журналисти, които не само имаха въпроси, а въпросите бяха смислени и докато не получеше отговор, не спираше да ги задава. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!