Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авариралият руски кораб "Елга 1" се намира край Балчик

Корабът „Елга 1”, който плава под руски флаг и е претърпял инцидент близо до Калиакра на 3-ти декември, в момента е между Балчик и Варна. Капитан Живко Петров - изпълнителен директор на "Морска администрация" информира, че 13-те членове на екипажа - руски граждани, са спасени и се намират в хотел във Варна. 

Корабът е тип река - море и е бил натоварен с въглища.След като в машинното отделение нахлула вода,екипажът го напуснал и с друг кораб е превозен до Варна. Капитан Петров обясни:
На 3 декември вечерта, на около 100 мили, източно от Калиакра, корабът подаде сигнал за бедствие поради навлизане на вода в машинно отделение. На 4-ти рано сутринта беше изоставен от екипажа. Екипажът е прибран на един от корабите, който пътуваше от Варна за Новорусийск. Те бяха най-близо него и прибраха екипажа. От вчера екипажът си е във Варна - спасен. 
Два влекача и спасителен екип от Холандия, както и екипи на Гражданска защита участват в спасителната операция .Водата се изпомпва от машинното отделение, всички механизми са извън строя. Хамбарите обаче не са наводнени.
”Елга 1” ще остане в пристанище Варна, където ще бъде разтоварен и ремонтиран.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!