Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жива коледна елха – кампания на Министерството на земеделието

| обновено на 07.12.14 в 18:23
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Земеделският министър Десислава Танева даде старт на кампанията за опазването на българската гора. В Самоков тя призова хората да изберат живи коледни дръвчета, които през 2015-а година да бъдат засадени. 

Все повече държавни горски стопанства отглеждат коледни дръвчета, които се предлагат в специални саксии и могат да украсят дома ни преди светлите празници.

Предимствата така се предотвратява масовата сеч на млади елхички, което се случва преди всяка Коледа и се създават навици, всяко семейство, закупило жива елха, след това да я засади в близкия парк или в двора си.

Експертите от агроведомството ще покажат и маркировката, с която ще се отличават легално отсечените дръвчета, предлагани на пазара, за да се предотвратят бракониерските сечи. 

Два пъти повече се очаква да се увеличат продажбите на живи коледни дръвчета през настоящата година. Подадените заявки към държавните горски стопанства в страната от търговците са за 20 000 броя елхички със закрита коренова система. Добиването на дръвчета от стопанствата към горските предприятия се извършва само след предварително подадена заявка. За сравнение с миналата година, на пазара са продадени близо 9000 живи елхички. 

Разликата в цената не е голяма. Ако отсечена коледна елхичка струва между 3 и 12 лева, средна цена 7 лева, живата елхичка е с около 2 лева по-скъпа от средната цена на отсечената.

След въвеждането на задължителната маркировка от 2013-а година насам, се забелязва увеличение с 4 пъти на потреблението и на отсечените коледни дръвчета, отбеляза министър Танева.

Само за 2013-а година на пазара са продадени близо 70 000 елхи с контролни пластини от държавните горски предприятия. За 2012-а година този брой е едва 14 000. За настоящата година заявените контролни пластини от Изпълнителната агенция по горите са за 100 000 броя. Владимир Малинов директор на Горското стопанство край Самоков:

Миналата година бяха в бял цвят и с друга форма, тази година са жълти с овална форма, имат сериен номер, главна буква с шестцифрен код. Пластините се поставят между втория и третия прешлен от върха към основата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!