Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС спря за една седмица процедурата по избор на председател на Върховния касационен съд

| обновено на 10.12.14 в 20:02
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) спря за една седмица процедурата по избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС). Част от съдебните кадровици се усъмниха дали подаденото заявление за оттегляне от състезанието на пострадалия при пътен инцидент Лозан Панов, е писано от него. Те очакват до следващата сряда той или да препотвърди, или да оттегли заявлението, с което се отказва от конкурса. 

Един от двамата кандидати - съдията от Върховния административен съд Лозан Панов, се оттегли от надпреварата след пътния инцидент, който претърпя вчера. Инцидентът станал на пешеходна пътека до Южния парк. Панов е бил блъснат от все още неуставен шофьор. Съдията е в "Пирогов" с комоцио. Оказа се, че съсед по стая му е съдебен служител - отново от ВАС, пребит в понеделник вечерта.

Милка Итова и Димитър Узунов, които са сред номиниралите Лозан Панов за Съдия номер едно, днес са го посетили, но не са успели да го убедят да остане в състезанието. Панов не е казал, че се страхува за живота си или пък да е бил притесняван:

Той е написал една много емоционална молба за отказ, има предвид и негативната кампания, която се започна още, преди така да се каже, да стартира процедурата. Може би това се дължи на неговото състояние, в което е в момента. 

Колегата й Димитър Узунов видя в поредицата от инциденти нещо съмнително: 

Какво да си мисли той, какво да си мислим ние, какво да си мислите вие. Смятаме, че има много неща, които така или иначе ни подлагат да разсъждаваме по особено. Сега имайте предвид, че преди няколко дни изчезна и шефът на ДАНС. Имайте предвид, че и двамата са настанени в една болнична стая, съдебният помощник, който пък е жестоко пребит - с пукнат череп, с потрошени крайници, понеделник вечерта. И ние разсъждаваме като вас, не смятаме, че има някаква връзка. Сега, знаем ли.

В МВР обаче данни, че Лозан Панов е бил блъснат умишлено - няма. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обаче предложи партньорство на онези медии, които разполагат с очевидци на причакващ Панов автомобил:

Ако наистина някой от вас има конкретна информация за нещо, нека да ни я предаде, ние ще я проверим, без да се интересуваме от източника. Ще намерим начин как да я легализираме, но към настоящия момент няма такава информация, само циркулират неща в пространството. Уверявам ви, че министерството работи с целия ресурс по случая. Надявам се да има обективен резултат, а не версии, които не стигат до нас, а обикалят в медиите.

Висшият съдебен съвет все още не е решил как да процедира след оттеглянето на Панов - да му даде време да премисли или да продължи по сроковете само с другия кандидат Павлина Панова. Вторият вариант беше определен като неприемлив от Милка Итова и Димитър Узунов:

Смятаме, че по този начин може би се цели да се дискредитира кандидатурата на г-жа Панова. Можете ли да си представите какво би се случило, ако тя остане сама в надпреварата. Каква надпревара ще има? Може би срещу това е насочено, каза Узунов. 

Смятаме, че ако той действително поддържа категорично молбата си за отказ, може би честно ще бъде и другият кандидат да се оттегли от процедурата. Не че не е редно, но виждате каква е ситуацията в момента, съвсем различна. Кандидатът се оттегля след инцидент, коментира Итова.

Успоредно с този сюжет се развиваше и друг съдебен скандал. Заради нарушения в системата за случайно разпределение на делата,  безпрецедентно 15 съдии от Софийския градски съд поискаха оставките на председателя на съда Владимира Янева и на двете й заместници, които разпределят дела - Петя Крънчева и Богдана Желявска. Според съдиите, които са се подписали, оставането начело на съда ще срине непоправимо авторитета му.  Янева, Крънчева и Желявска заявиха, че остават на постовете си с аргумента, че другото би било абдикация, от която ще настъпи хаос в цялата система.

Да подадат колективна оставка отказаха и членовете на Висшия съдебен съвет, както призова в понеделник лидерът на ДСБ Радан Кънев. В специална декларация те записаха какви негативи ще понесе съдебната система, ако попадат незабавна оставка.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

ВСС решава как да продължи избора на председател на ВКС след пътния инцидент с Лозан Панов

Висшият съдебен съвет ще решава на извънредно заседание как ще продължи процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд след пътния инцидент, който претърпя вчера един от кандидатите – административният съдия Лозан Панов. Той беше..

публикувано на 10.12.14 в 12:09

Съдията от ВАС Лозан Панов е бил бутнат от автомобил на пешеходна пътека

Съдията от Върховния административен съд Лозан Панов е пострадал днес при пътно-транспортно произшествие. Той е бил бутнат от автомобил на пешеходна пътека, научи "Хоризонт". Панов е с комоцио и фрактура на ръката. Шофьорът на автомобила е избягал, но..

публикувано на 09.12.14 в 20:57