Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 10 дка площи, засегнати от рак по картофите, са поставени под карантина за 10 години

Снимка: БГНЕС

Над 10 декара площи, засегнати от рак по картофите в землището на доспатското село Барутин, са поставени под карантина за срок от 10 години. Със заповед на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Сава Бозуков в тези площи се забранява засаждането и отглеждането на картофи, домати, разсади и посадъчен материал.

Ниви с разпространение на рак по картофите са установени в пет местности в района на Барутин. В земите, поставени под карантина, ще бъде ограничено преминаването на домашни животни и придвижването на земеделска техника.

Определени са около 200 дка буферни зони в землището, в които ще се допуска засаждане на картофи, но само от устойчив на заразата сорт.

Картофите от тазгодишната реколта, произведени в нивите под карантина, не могат да се използват за посадъчен материал, нито да напускат пределите на Барутин, се посочва в заповедта. От Областната дирекция по безопасност на храните продължават изследванията на проби от ниви в района на Барутин.

Първите случаи на рак по картофите в област Смолян бяха открити през 2011-а година в села в община Смолян, след което заразените ниви бяха подложени на карантина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!