Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСК настоява за президентско вето над промените в пенсионната система

Работодателите от Българската стопанска камара настояват за президентско вето върху промените в пенсионната система. Техният мотив е изключването от социалния диалог на основни институции и водещи експерти. Димитър Бранков заяви:

За тях е необходим  не просто дебат в националния съвет за тристранно сътрудничество, но и в надзорния съвет на НОИ. Това е императивно изискване на Кодекса за социално осигуряване и широк експертен и обществен дебат. Ако хипотетично вземем един млад човек, на който 40 години от тук нататък му предстои, да речеме мъж, съответно трудов и осигурителен  стаж, няма как да бъде ясно в следващите 40 години как се променят вноските, размера на ставките, как ще се променя осигурителният доход.

Подобни действия утвърждават модела на партиен и правителствен контрол над социалното сътрудничество, се посочва в писмото на Камарата до президента Росен Плевнелиев. С него се настоява той да упражни правото си на вето и да върне за ново обсъждане в Народното събрание промените в Кодекса за социално осигуряване.

Отказът от социалния диалог по темата бламира индустриалните отношения и утвърждава модела на партийни правителствен контрол над социалното сътрудничество, смятат работодателите. Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал, еднократният избор на осигурител  по същество е антиреформа, която на практика източна частните осигурителни фондове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!