Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюрдската пешмерга е изтласкала "Ислямска държава" от 100 кв. км територия

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Кюрдските сили, които се сражават срещу "Ислямска държава" в Северен Ирак, са пробили обсадата на джихадистите на планината Синджар, където бяха блокирани хиляди представители на язидската етническа общност, съобщи Би Би Си. "Ислямска държава" превзе град Синджар през август и принуди хиляди представители на язидите да потърсят убежище в планината край града. Около 8000 бойци на кюрдската пешмерга са участвали в операцията, заяви Масрур Барзани от Съвета за национална сигурност на Иракски Кюрдистан.
 
Надяваме се, че всички тези хора в крайна сметка ще успеят да се върнат по домовете си в градовете и селата си. Но за тези, които се нуждаят от евакуация, сега е отворен коридор, по който да бъдат изведени.

Информацията бе потвърдена и от командващия акцията генерал Джеймс Тери. Той обяви, че въоръжените милиции на кюрдите в Ирак, с помощта на международната коалиция, са изтласкали джихадистите от 100 квадратни километра територия.
 
53 конкретни въздушни удара позволиха на силите да извършат маневри и да си върнат около 100 квадратни километра територия. Подобни съвместни усилия значително ограничават способността на "Ислямска държава" да управлява и контролира, да се въоръжава и да извършва маневри.

Според генерал Тери операцията срещу групировката "Ислямска държава" ще отнеме поне три години. В същото време председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ, генерал Мартин Демпси, заяви в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл", че три ключови фигури на "Ислямска държава" са били убити в Ирак от средата на ноември досега.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!