Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1900 души се обявиха срещу повторното назначение на Вежди Рашидов за министър на културата

Снимка: БГНЕС

Над 1900 души са се подписали срещу повторното назначение на Вежди Рашидов за министър на културата. В петицията са имена на хора от всички сфери на културата и изкуствата - университетски преподаватели, актьори, художници, писатели, музиканти, журналисти и преводачи.

Авторите на документа посочват, че повторното назначение на толкова спорна фигура говори за споразумения и компромиси, които нито могат да се нарекат "разумни", нито пък са политически в същинския смисъл на думата.

Протест срещу назначаването на Вежди Рашидов за министър на културата беше изразен и в самостоятелни позиции на писателя Георги Господинов и театралния режисьор Александър Морфов.

Междувременно от Министерството на културата съобщиха, че за директор на Народен театър "Иван Вазов" e назначен драматургът Емил Бонев. Той ще ръководи академичната трупа до провеждането на конкурс за длъжността.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Вежди Рашидов: В парламента трябва да влязат повече хора на културата

Ще се боря плавно да се вдига бюджетът за култура, заяви в предаването „12+3“ министърът на културата Вежди Рашидов . Амбицията ми винаги е била за 1% от БВП да бъдат отделени за култура. Кризата не е само в културата. Кризата е във всички..

публикувано на 11.12.14 в 13:22
Вежди Рашидов

Вежди Рашидов: Има опасност театри, опери и филхармонии да останат без заплати за декември

В бюджета на Министерството на културата има дефицит от 12 и половина милиона лева и има опасност театри, опери и филхармонии да останат без заплати за декември. Това съобщи министър Вежди Рашидов в Брюксел, където Съветът по култура обсъжда..

публикувано на 25.11.14 в 19:46
Проф. Велислав Минеков

Проф. Велислав Минеков: Всичко, което стори Вежди Рашидов, се приема като неприемливо и е знак за лоши очаквания

Всичко, което се стори за онзи период на действие на министър Вежди Рашидов, наистина от много хора се приема като нещо, което не трябва да се случва, което е неприемливо и е знак за лоши очаквания, каза скулптура проф. Велислав Минеков..

публикувано на 10.11.14 в 17:47