Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините ще подават информация до държавата за местните данъци и такси по електронен път

Снимка: БГНЕС


От началото на следващата година общините ще предоставят информацията за местните данъци и такси в Министерството на финансите чрез единна електронна система. Нейната цел е да има единен регистър и да бъде проследявано неправомерното ползване на данъчните облекчения.

С промените в данъчното законодателство и изградена софтуерна система Министерството на финансите ще събира информацията от общините за постъпилите местни данъци и такси.

Тоест да се изгради национална база данни, в която ще се съдържа информация за имотите, за данъчните облекчения, за лицата, за размера на дължимите местни данъци и такси. Като идеята е да се предотврати неправомерното ползване на облекчения посочи директорът на дирекция "Данъчна политика" във Финансовото министерство Людмила Петкова и илюстрира с пример:

Примерно от лице няколко жилища да се декларират като основно, тоест да се ползва преференцията за основно жилище, но основната идея на тази система е всъщност да могат физическите лица, които са получили от Националната агенция за приходите персонален идентификационен код, да могат да влязат в системата и да проверят състоянието на данъчната си сметка, тоест за всички задължения, които имат за местни данъци и такси, какво е задължението, съответно плащането и ако има непогасени просрочени задължения за местни данъци и такси, поясни Петкова.

От 1-ви януари 2015-а година с електронен подпис ще можем да подаваме онлайн и декларациите си за новопридобитите имоти, съобщиха от министерството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!