Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Кипър готов на диалог с всички политически сили за съставяне на правителство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис е готов на диалог с всички политически сили в страната за съставяне на правителство с консенсус или на широка основа. Това той обяви днес в първото си официално изявление след завръщането си от Ню Йорк, където в началото на месеца претърпя сърдечна операция.

Съставянето на правителство с възможно най-широко сътрудничество или консенсус е в интерес на кипърския народ с оглед на предизвикателствата в следващите три години, смята президентът на Кипър Никос Анастасиадис, който днес покани политическите лидери да започнат диалог за новото управление. Той заяви, че по време на отсъствието си от страната заради претърпяната сърдечна операция е имал възможност да направи цялостен преглед на 22-месечното си управление и да вземе решения за ново начало.

Анастасиадис призна, че има забавяне на необходимите реформи, но подчерта, че е готов за решителни промени в политиките, като посочи четири приоритетни области. Това са по-нататъшното рационализиране на икономиката и окончателното завръщане към растеж и просперитет, а също така модернизация на държавата и реорганизация на администрацията. Анастасиадис обяви нулева толерантност срещу финансови нарушения и борба срещу корупцията. Като приоритет бе посочено и решаването на Кипърския въпрос в интерес на страната и нейните суверенни права.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!