Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Виник: Приетите закони гласят, че Украйна има право да стане член на EС и НАТО

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Интеграцията на Украйна в НАТО изисква „дълбоки реформи в икономиката и политическата система“, изтъкна депутатът от управляващото мнозинство във Върховната рада Иван Виник в интервю за „Хоризонт“:

Приетите от Върховната Рада закони не гласят, че страната ни от утре ще стане член на НАТО, а че имаме право да станем член на Eвропейския съюз и на пакта. Съществуващите досега закони ни забраняваха да бъдем член и на двете организации. В това е ключовата разлика.

Формалното изоставяне на статута на необвързана държава от Киев предизвика недоволството на руското правителство, което определи „засилването на офанзивните възможности на НАТО“ като основна заплаха за националната си сигурност.

Виник заяви, че Украйна може да отстои интересите си: Имаме много силни съюзници, които ни помагат. Уверен съм, че ще се намери мирно решение. В съвременния цивилизован свят вече никой не воюва. Надявам се, че дори и тези страни, които разгръщат такива конфликти и търсят военно решение на проблемите имат достатъчно мъдрост да спрат това, което са започнали.

Цялото интервю с украинския депутат чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!