Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Декларациите за новопридобити имоти могат да се подават и онлайн

| обновено на 01.01.15 в 11:28

От тази година, общините ще предоставят информацията за местните данъци и такси в Министерството на финансите. Това става възможно чрез единна електронна система, чиято цел е изграждането на единен регистър и проследяването на неправомерното ползване на данъчните облекчения.

Освен това, законодателството вече предоставя и възможността декларациите за новопридобитите имоти да се подават онлайн, чрез електронен подпис. С промените в данъчното законодателство и изградената софтуерна система, Министерството на финансите ще събира информация от общините и за постъпилите местни данъци и такси. Директорът на дирекция "Данъчна политика" във ведомството  Людмила Петкова:

Тоест да се изгради национална база данни, в която ще се съдържа информация за имотите, за данъчните облекчения, за лицата, за размера на дължимите местни данъци и такси. Идеята е да се предотврати неправомерното ползване на облекченията.

Петкова даде и пример:

Примерно от лице няколко жилища да се декларират като основно, тоест да се ползва преференцията за основно жилище. Но основната идея на тази система е всъщност да могат физическите лица, които са получили от НАП персонален индентификационен код, да могат да влязат в системата и да проверят състоянието на данъчната си сметка, тоест за всички задължения, които имат за местни данъци и такси, какво е задължението, съответно плащането и, ако има, непогасени просрочени задължения за местни данъци и такси.

От тази година, с електронен подпис ще подаваме онлайн и  декларациите си за новопридобитите имоти, съобщиха от министерството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!