Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собствениците на новопридобити автомобили вече не са длъжни да ги декларират в общините

Снимка: РАДИО ВИДИН
От днес собствениците на новопридобити автомобили не са длъжни да ги декларират в общините. Задължението отпадна с промените в Закона за местните данъци и такси. Обменът на информацията между институциите ще става по електронен път, чрез единната информационна система на Министерството на финансите.

С промените в законодателството от началото на тази година се променя и целият режим на деклариране и определяне на данъка върху превозните средства, съобщи Людмила Петкова от Министерството на финансите:

КАТ предоставя информацията на Министерството на финансите, Министерството на финансите я предоставя на общините, а общините определят размера на данъка и го съобщават на съответното лице с известие, както се съобщава данъкът върху недвижимите имоти.

Промяната ще спести време на собствениците, разходи на администрацията и ще подобри постъпленията от налога върху автомобилите каза Петкова:

Има данни за разминаване между превозните средства, които са регистрирани в КАТ, и съответно превозните средства, които са декларирани от собствениците в Общинската администрация. При всички положения това е и мярка за превенция срещу укриването на местни данъци и борба с укриването.

Вече повече от 200 общини използват софтуера на Финансовото министерство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!