Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заразената с ебола британска медицинска сестра е в критично състояние

| обновено на 03.01.15 в 19:21
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската медицинска сестра, която бе диагностицирана с вируса на ебола след завръщането й от Сиера Леоне, е в критично състояние, съобщиха от лондонската болница, където постъпи за лечение.

В съобщение на „Роял фри хоспитал“ се казва, че за голямо съжаление състоянието на Полин Кафърки се е влошило рязко за последните два дни. Кафърки бе подложена на лечение с експериментално лекарство кръвна плазма от оцелели от ебола пациенти.

Медицинската сестра, която беше част от екипа на благотворителната организация "Спасете децата" в Сиера Леоне, се е върнала във Великобритания през декември с полет до „Хийтроу“ през мароканския град Казабланка. Тогава на летището, здравните власти не регистрираха нищо обезпокоително и тя продължи за дома си в Шотландия. По-късно обаче тя постъпи в болница в Глазгоу с треска, от която беше прехвърлена в лондонската болница, където беше диагностицирана с вируса на ебола. Случаят повдигна много въпроси за надеждността на процедурата за откриване на вируса на ебола по летищата.

Вирусът причини смъртта на около 8 хиляди души, почти всички от Западна Африка, откакто се разрази епидемията преди година. От Световната здравна организация съобщиха, че с вируса на ебола са заразени повече от 20 хиляди души в Сиера Леоне, Либерия и Гвинея.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!