Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър отбелязва успешна година за археологията на острова

Снимката е от древния град-царство Курион
Снимка: Бранислава Бобанац

Римско светилище на морските нимфи, праисторическа фурна-барбекю, византийски манастирски комплекс са само част от археологическите разкрития в Кипър през 2014 г. Изминалата година бе определена като много успешна за историческите проучвания на острова. Археологическите експедиции ще продължат работата си и през 2015 г.

Сред най-успешните археологически мисии е тази в района на британската военновъздушна база "Акротири", където се проучва манастирски комплекс от 7-ми век. През изминалата година бяха разкопани основите на църква в южното му крило, а все още предстоят проучванията в източното и северното крило, където се очаква да бъде открита главната църква на целия комплекс. Според Департамента по античността на Кипър мястото на разкопките е около 3 пъти по-голямо от Уестминстърското абатство и може да се окаже една от най-значимите исторически находки за Кипър, уникален паметник не само за острова, но и за цялата византийска история и археология.

Римско светилище, посветено на водните нимфи, павиран римски път, древни магазини и сгради е приносът на австралийски археолози, работещи през 2014 г. на площадката на древния театър в античния град Неа Пафос, столица на Кипър в елинистическата и римската епохи. Мисията ще продължи разкопките през тази година.

Грънчарски предмети, фини керамични изделия, амфори, съдове за готвене, статуетки от теракота, монети и метални предмети, датирани от края на втория до средата на първия век преди новата ера, също бяха намерени при археологическо проучване в Неа Пафос.

В работата си близо до Пафос археологически екип от Единбург разкри праисторическа фурна – барбекю, използвано от местните ловци. Най-ранните артефакти на мястото са датирани от около 8000 г. пр.н.е. до 7000 г. пр.н.е.

Древна гробница, използвана и през римско време, бе открита в района на град Лимасол, по време на канализационни работи. В нея са намерени скелети на около 15 души, глинени и стъклени съдове, скъпоценни камъни, лични вещи на мъртвите. 

В края на 2014 г. завърши и петият сезон на проучвания в планината Тродос. Сред резултатите от него са голяма каменна конструкция, идентифициране на ранна каменна резба, многобройни каменни оръдия, както и голямо количество животински кости.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Очаква се поредна сушава година за Кипър

Кипър навлиза в поредната си сушава година. 2015-та започва с два пъти по-малко водни запаси в язовирите в сравнение с началото на 2014-та, която бе обявена за най-сушавата година за последното десетилетие. Компенсации в размер на 16 млн. евро..

публикувано на 04.01.15 в 15:51

Кипър продължава активно енергийната си програма

Кипър предупреди Турция, че ако отново влезе в изключителната му икономическа зона, няма да има шансове за възобновяване на мирните преговори, които се водят с посредничеството на ООН. След като се изтегли от зоната на Кипър, турският сеизмологичен кораб..

публикувано на 02.01.15 в 18:50

Първото бебе за 2015-е година в Кипър е българче

Първото бебе за 2015-е година в Кипър е българче. Най-малката нашенка пристигна на Острова на Афродита заедно с празничните поздравления, само 5 минути след началото на новата година. Малката Мартина стана най-скъпият новогодишен подарък за..

публикувано на 02.01.15 в 11:52