Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодатели очакват тази година доходите в частния сектор да нараснат между 2 и 4 процента


Работодатели очакват тази година доходите в частния сектор да нараснат между 2 и 4 процента. Прогнозата е и за по-висока инвестиционна активност, но безработицата ще се запази.

Трудна за прогнозиране година с възможни положителни и отрицателни сценарии. Според очакванията на работодателите доходите ни ще растат, но не навсякъде и работа все така трудно ще намираме.

Информационните технологии, фармацията, тези сектори, които работят за износ, тежката база от индустрия. Смятам, че от порядъка на 2,3 до 4 процента ще нараства. Ще остане основният проблем с откриването на работните места, коментира заместник-председателят на Стопанската камара Камен Колев.

Според колегата му икономист от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев тревога буди финансовият сектор:

Самите пропуски в надзора доведоха до това, че КТБ беше допусната по един абсолютно порочен, очевидно бизнес модел, да се разрасне до степен да може да зарази българската банкова система като цяло. За пореден път влагаме своята вяра в държавата и се оказва, че извършва едни неща, които не са баш това, което сме очаквали.

Но затова пък оптимизъм дават очакванията за повишаване на инвестиционната активност:

В последните две тримесечия имаме известно събуждане на инвестиционното търсене, т.е. на създаване на нов производствен капацитет. Тези чужди инвеститори, които вече са в България, разширяват, инвестират, нови много не излизат, това е по-големият проблем.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!