Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежки присъди за корупция на петима бивши мениджъри в кипърските телекомуникации

Тежки присъди наложи днес Наказателният съд в кипърския град Ларнака на петима бивши висши мениджъри и държавни служители, както и на частна фирма. Всички те бяха признати за виновни в скандално дело за корупция и източване на 22 млн. евро от пенсионния фонд на кипърската държавна телекомуникационна компания.

Затвор, конфискация на имуществото и глоба са санкциите, които обяви съдът в Ларнака. Бившият председател на Управителния съвет на кипърския държавен телеком СИТА Статис Китис бе осъден на 8 години лишаване от свобода. За него бе издадено и решение за конфискация на имуществото. Бившият председател на Съвета на директорите на държавната кипърска електроснабдителна компания и член на Управителния съвет на телекома Хараламбос Цурис ще лежи зад решетките 3 години. Другите трима признати за виновни бяха изпратени в затвора за 3 и половина, 6 и половина и 9 години. На двама от тях също ще бъде конфискувано имуществото. На частната компания, участвала в корупционната сделка, която бе призната за виновна като юридическо лице, днес бе наложена глоба от 300 000 евро.

Процесът по един от най-големите скандали за корупция в Кипър започна през март миналата година. Делото е във връзка с имотна измама за закупуване на парцел и офис площи на цена няколко пъти над пазарната им стойност. Сделката струва източването на 22 млн. евро от пенсионния фонд на телекома.

Престъпленията са извършени в периода 2009 - 2013-а г. Срещу осемте подсъдими, шестима от които бяха признати за виновни, бяха подвигнати обвинения за заговор за извършване на углавно престъпление, заговор за измама, даване и получаване на подкупи на длъжностни лица, злоупотреба с власт от страна на държавен служител, пране на пари, фалшификация на документи и други.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!