Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер посрещат Рождество Христово в Русия и Украйна

| обновено на 06.01.15 в 11:22
Снимка: Васко Михайлов
Православните християни в Русия се подготвят да посрещнат тази вечер Рождество Христово по стар стил.

В своето Рождествeнско послание към вярващите руският патриарх Кирил изразява надежда, че братските славянски народи, живеещи на територията на историческата Русия, ще успеят да запазят своето единство и че в техните многовековни духовни и културни връзки нищо няма да се промени, включително под въздействието на събитията в Украйна.

По думите на руския патриарх в тези празнични Рождественски дни цялата църква и той лично ще се молят за мир в братска Украйна
.

Патриарх Кирил използва посланието си, за да припомни, че през тази година се навършва хилядолетие от кончината на княз Владимир, дал началото на единно семейство на православни братски народи.

По-късно днес, когато завършва 40-дневният Велик пост, хиляди вярващи по традиция ще се събрат за Бъдни вечер в главния руски православен храм "Христос Спасител". Празничното богослужение в нощта на 6-и срещу 7-и януари ще оглави руският патриарх Кирил.

Тържествени литургии ще има тази вечер във всичките над 30 хиляди църкви и храмове на Руската православна църква по целия свят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!