Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18-годишният българин Огнян Николов извади Светия кръст от водите на Средиземно море

Огнян Николов, трети от ляво на дясно, в белия халат
Снимка: Бранислава Бобанац

18-годишният българин Огнян Николов извади днес Светия кръст от водите на Средиземно море в българското честване на Богоявление в Кипър. Кръщение Господне е един от най-тачените празници на острова, официален неработен ден.

Нашите сънародници в Кипър честваха големия християнски ден с празнична Богоявленска служба - Велик Водосвет, отслужена от българския свещеник в Кипър отец Станислав Симеонов. Тя се състоя в църквата “Света Троица” (”Агиа Триада”) край Паралимни, в източната част на острова, точно на брега на Средиземно море. Храмът бе избран специално за честването от отец Станислав заради символната връзка на името му с днешния празник. Близо 100 наши сънародници, сред които бе и българският посланик в Никозия Христо Георгиев, се събраха на българското честване на празника. Отслужвайки Великия Водосвет, отец Станислав пожела здраве и благоденствие на всички българи.

На плажа “Света Троица” се състоя и ритуалното хвърляне на Светия кръст. Въпреки бурния и студен вятър шестима български смелчаци се хвърлиха във водите на Средиземно море и се устремиха към кръста. Пръв до него стигна 18-годишият ученик Огнян Николов от Паралимни, който живее в Кипър с родителите си от 8 години.

Миналата година също участвах в ритуала, но ме избутаха и не успях, но тази година извадих Кръста. Чувството е страхотно, много съм щастлив, каза късметлията.

Епифания или Теофания, както се нарича в Кипър Богоявление, е един от най-тачените на острова празници. Шествията и церемониите за благословия и хвърляне на Светия кръст във водата събират много кипърци и туристи. Тази година те се провеждат след бурите и силните дъждове в последните дни и особено вчера, които предизвикаха наводнения в крайбрежните градове, хаос по пътищата, изтръгнати дървета, прекъснати електропроводи.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!