Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С поредица от събития жителите на Габрово отбелязват годишнината от обявяването му за град

С поредица от събития през цялата година жителите на Габрово ще отбележат 155 години от обявяването на селището за град. Историческият музей съхранява уникални предмети от това време, сред които е първият печат на габровската Община.

Административното утвърждаване на Габрово като град от централната турска власт става през 1860-а година. Това събитие се забавило, считат историците. Причината е, че в селището, което макар да впечатлявало с архитектура и силно развити занаяти, не била съсредоточена компактна турска войска.

След обявяването на Габрово за град Общината използвала собствен печат, състоящ се от четири части - дръжка и три парчета, на които е разделена печатащата площ. Експонатът е показан в Регионалния исторически музей и разкрива как в онова време са утвърждавали решенията си членовете на габровската Община, които трябвало да постигнат съгласие, за да съберат частите на печата, обяснява уредникът Даниела Цонева:

Изключително оригинален печат. Като направа това разделяне и съхраняване на отделните части е било с цел да не се извършват различни злоупотреби.

На печата на габровската Община с надписи на старотурски и български са изобразени две стиснати ръце, символ на обединение и единодействие.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!