Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По стар стил отбелязваме Бабинден

Снимка: Евелина Стоянова - БНР

По стар стил се отбелязва Бабинден - Ден на родилната помощ. Рекордно малко бебета са родени миналата година - само 63 хиляди, от тях 1001 в болницата "Света Анна" в столицата. Голям проблем са и недоносените, но няма нито един случай на тежки усложнения, съобщи д- р Красимира Жекова, завеждащ родилното отделение.

Длъжни сме да се борим за всяка бременност, защото раждаемостта в България се срива драстично, посочи д-р Красимира Жекова, която е с 30-годишен стаж в родилна зала:

Вторият проблем, който е особено актуален, е високият процент недоносени деца. 10 процента от ражданията са преждевременни. На трето място е високата перинатална детска смъртност. Това са неща, за които трябва да се обединят усилия на акушер-гинеколози, неонатолози, за да може действително нашата родилна помощ да стане на европейско ниво.

Причините за това са липсата на координация между извънболничната и болничната помощ, късни хоспитализации, ненаблюдавани бременни, висок процент неосигурени бременни жени.

Бабинден се чества всяка година на 8-и и на 21-ви януари в родилното отделение на болница "Света Анна".

Спазва се българската традиция на нашия професионален празник да се полива вода на най-старата акушерка, да си пожелаем по стар български обичай - така, както се хлъзга сапунът в ръцете на акушерката, така лесно да се раждат бебетата, а след това се превръща в един весел празник, каза д-р Жекова.

63 хиляди раждания са вписани в системата към здравно министерство за миналата година, което е рекордно малък брой.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!