Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радан Кънев: Има риск България да бъде разделена от Румъния за механизма за сътрудничество и за Шенген

Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че има сериозна опасност България да бъде разделена от Румъния след очаквания в края на месеца много критичен и неблагоприятен доклад на Европейската комисия. Кореспондентката ни в Сливен Щилияна Василева с повече информация.

Лидерът на ДСБ каза, че става дума за най-негативния доклад, който България е получавала. Има реален риск, както по отношение на прилагането на механизма за сътрудничество, така и за влизането в Шенген, България да бъде разделена от Румъния, която в последната година е изградила независими антикорупционни органи, има влезли в сила присъди срещу висши държавни служители и корупцията там е намаляла драстично:

Има такъв риск. Дори той в момента да не се реализира, трябва да сме на ясно, че това ще е по милост, някакъв жест в кредит към новото правителство в България. Ако не бъдем формално отделени, не трябва да отчитаме това като някаква голяма победа, защото победата е в това, преборил ли си се с корупцията, или не си се преборил. Те са направили огромни крачки, ние затъваме в обратна посока. Българското правосъдие, в края на 2014-та, затъна в тотална криза, в която Градският съд в София, Апелативният съд в София, професионалисти да надигнат глас срещу собствените си преки ръководители в тази система е толкова силен знак. Общества страдащи от тежки форми на корупция и организирана престъпност имат нужда точно от хора вътре в системата, които се разбунтуват и започват да си вършат работата. Ако ние не се променяме, ние ще си се отделим неминуемо.

Нужни са радикални промени, включително и конституционни, които да бъдат подкрепени от всички политически сили, включително и БСП, за което има индикации. Без партийни квоти в съдебната система и без партийно кадруване в администрацията, каза Радан Кънев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!