Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В първия работен ден на московската борса рублата отново тръгна рязко надолу

Снимка: Васко Михайлов

В първия за тази година работен ден на московската борса рублата отново тръгна рязко надолу спрямо долара и еврото.

Докато траят новогодишните празници, курсът на долара нарасна с 10 рубли и това предизвика масово разпродаване на руската парична единица. Тази сутрин американската валута прехвърли 63 рубли, а стойността на еврото достигна нивото от 75 рубли. По този начин категорично бяха опровергани официалните твърдения на представители на руската централна банка, че нивата, постигнати в края на миналата  година, са стабилни и че рублата е намерила своето равновесно ниво.

Две са основните причини, които според анализаторите влияят в момента върху негативните тенденции на руския валутен пазар - от една страна са рекордно ниските от години насам цени на петрола, а от друга са негативните тенденции при определянето на кредитния рейтинг на Русия. В петък международната агенция Fitch понижи своите прогнози за руската икономика и финанси до най-ниското инвестиционно ниво.

При евентуално ново движение надолу в кредитния рейтинг дълговите книжа на Русия влизат в спекулативната зона и международните кредитори могат да поискат от Русия предсрочно да погаси своите задължения.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!