Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови промени при изплащане на пенсиите за инвалидност

Снимка: Радио ВИДИН

Една от промените в Кодекса за социално осигуряване, направени с приемането на Бюджета за държавно общество осигуряване за 2015 година, касае добавката за инвалидност, която се изплаща на лицата над 16-годишна възраст с повече от 71% намалена работоспособност. Това представлява една социална пенсия за инвалидност, която се изплаща на лицата с първа и втора група инвалидност.

"Социалната пенсия за инвалидност се изплаща на 100% на тези лица, а когато те получават друг вид пенсия- за осигурителен стаж и възраст или инвалидност и общо заболяване, и същевременно имат експертно решение с първа и втора група инвалидност тази социална пенсия се изплащаше в размер на 25% от социалната пенсия за инвалидност към другите видове пенсии. Именно тази добавка, която беше в размер на 31 лева за втора група и 33 лева за първа група, от 1 януари 2015 година няма да се отпуска", каза началникът на отдел "Пенсии" в Териториалното поделение на Националния осигурителен институт във Видин Пламен Георгиев.

Когато лицето е в пенсионна възраст, получава пенсия за осигурителен стаж и възраст и му е отпусната такава добавка, тя е отпусната пожизнено и ще продължи да се изплаща.

За лицата, получили над 71% намалена работоспобност след 1 януари 2015 година, добавката няма да бъде отпусната. За тези, които представят експертно решение, по което началната дата е преди 31 декември 2014 година, добавката ще се отпуска и изплаща до срока на експертното решение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!