Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит и Бойко Борисов изразиха солидарността си с жертвите от Париж

Снимка: БГНЕС

Патриарх Неофит и премиерът Бойко Борисов осъдиха на среща всички прояви на тероризма и изразиха солидарността си с жертвите от нападенията в Париж и към френския народ.

Трудностите, пред които обществото ни беше изправено през изминалата година, върнаха мислите ни към вярата и желанието да се смирим. Убеден съм, че всеки извлече своите поуки в търсенето на най-верния път за развитието на държавата. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов на среща с Главата на Българската Православна Църква патриарх Неофит. 

На срещата премиерът и патриархът остро осъдиха всички прояви на тероризъм и изразиха солидарността си с жертвите от нападенията в Париж и към френския народ. 

Премиерът Борисов изрази  убедеността си,  че Българската православна  църква ще спомогне за поддържане на взаимното уважение между вероизповеданията. 

На срещата е било отбелязано, че има много теми и области, в които полето на действие на Църквата и на държавата се пресичат, и в които могат още по-активно да си сътрудничат.  След като са били отчетени добрите резултати от досегашното сътрудничество между БПЦ и изпълнителната власт, са били набелязани конкретни проекти, по които да продължи съвместната работа. 

Премиерът е  поел ангажимент държавата да търси средства за реставрацията на храм-паметника "Св.Александър Невски", както и за ремонт на сградата на  Богословския факултет. По време на срещата  са  били договорени и срещи на митрополити и представители на Българската Православна Църква с министри от кабинета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!