Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на столичния квартал "Горна баня" блокираха Околовръстното шосе

| обновено на 17.01.15 в 12:52

Жителите на столичния квартал "Горна баня" блокираха Околовръстното шосе на града при квартала с искания към Общината за решаване на инфраструктурните проблеми.

Затрудненията на живеещите в квартала са от много години, а излизането им днес е провокирано от невъзможността да стигнат до домовете си през зимата заради непочистените от снега улици и дупките, които карат колите им да затъват. През октомври те са изпратили писмо до столичния кмет с описание на проблемите си, но до момента не са получили отговор: 

Никой не ни обръща внимание, а ние сме 17 хиляди. Пътища нямаме, канализация нямаме. Като вали дъжд, прелива. Само една канализация не оправя квартала.

Гражданите искат изграждане на канализация за всички улици в "Горна баня" и обновяване на съществуващата, ремонт на тротоарите и поставяне на осветление, удължаване на маршрута на автобус 260 и да има маршрутка до гробището в събота. Няма къща, която да не е обирана, твърдят протестиращите, затова настояват още за засилено полицейско присъствие, особено през нощта:

Тук има наркомани, стават най-различни неща. Изпочупиха всички спирки нагоре, дори ги знаем някои кои са и не се предприемат никакви мерки от страна на полицаите.

Кметът на района Христина Семерджиева обясни, че се изпълнява проект за изграждане на ВиК инфраструктура, но той е дългосрочен:

Работим по проект, който ще бъде подмяна и изграждане на водопровод и канализация на територията на "Горна баня". Всеки иска да има канализация. Канализацията не е процес, който става за един месец, за два месеца.

При зимни условия се почистваха улиците с масов градски транспорт и там нямахме никакви жалби и оплаквания. Станаха заледявания по вътрешнокватралните улици.

Въпреки блокадата на Околовръстното шосе  хората допускаха колите на градския транспорт. Протестът беше прекратен малко преди 12.00 часа.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!