Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерън не е съгласен с папата, че тези, които се присмиват на религията, могат да очакват ответен удар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че не е съгласен с изявлението на папа Франциск, че хората, които се присмиват на исляма и другите религии, могат да очакват ответен удар.

Дейвид Камерън изтъкна, че никой в едно демократично общество няма право да настоява за отмъщение срещу хора, които накърняват религията. Папата предизвика противоречиви реакции миналата седмица с коментара, че "провокатори", като карикатуристите от "Шарли ебдо", които се присмиват над религията, трябва да очакват ответен удар – думи, които бяха изтълкувани като оправдание на терористичните нападения във Франция. В интервю за американския телевизионен канал Си Би Ес обаче Дейвид Камерън заяви, че правото да се присмиваш е част от визията за свободното общество.

Трябва да приемем, че вестниците, списанията и изобщо медиите, могат да публикуват неща, които ни оскърбяват, стига това да е в рамките на закона, допълни британският премиер. Великобритания, в която мерките за сигурност са изключително засилени след смъртта на 17 души във Франция, ще бъде домакин на среща със съюзниците за набелязване на мерки за справяне със заплахата от "Ислямска държава". 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!