Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следващата седмица става ясно дали мегапроцесът "Октопод" започва отначало

Снимка: БГНЕС

Следващата седмица ще стане ясно дали мегапроцесът "Октопод" ще започне отначало. Такава вероятност лансира днес членът на Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров, след като съдебните кадровици временно отстраниха от длъжност съдия-докладчика по делото Румяна Ченалова.

Висшият съдебен съвет отстрани Ченалова за половин година заради образуваните срещу нея дисциплинарни производства след критичен коментар на френския посланик за работата ѝ по делото за несъстоятелност на дъщерните дружества на френската компания "Белведере". Делото "Октопод" е единственото наказателно дело, което гледа проверяваната съдийка, която иначе е на щат в търговското отделение на СГС.  С търговските й дела проблем няма, тъй като при тях няма изискване за неизменност на съдебния състав....каквото има при наказателните.

Делото "Октопод" е в съдебна фаза от три години и два месеца. По него са проведени десетки разпити, но то далеч не е на финала си, коментира адвокатът на основния подсъдим Алексей Петров Васил Василев:

Все още от свидетелите, посочени от прокуратурата, не са разпитани, една не малка част, сред тях и доста важни свидетели. Защитата все още не е поставила своите искания по доказателствата.

Адвокат Василев смята, че смяната на съдията по делото, заради наличието на дисциплинарна процедура, ще е е полезно с оглед постановяване на справедлив съдебен акт:

Защото, когато съдията е под такъв  натиск, може да се очаква от страните той да бъде подлаган на въздействия, които не са свързани с делото.

Въпреки сложните отношения в доста нервно развиващия се съдебен процес, част от които бяха многобройните искания за отвод на съдия Ченалова от страна на защитата на Петров, авдокат Васил Василев видя проблем и в анонсираната от члена на ВСС Ясен Тодоров смяна на съдия - докладчика

Възлагането на друг съдия, считам, че в значителна степен ще бъде и израз на предрешеност на дисциплинарното производство срещу съдия Чаналова.

Делото "Октопод" е рожба на първата голяма полицейска операция в мандатана Цветан Цветанов. По него бяха разпитани бившият главен прокурор Никола Филчев, бивият шеф нва ДАНС Петко Сертов и много други. Не само съдия Румяна Ченалова, но и прокурорът по делото Светлозар Лазаров е обект на дисциплинарна производство....а прогнозите за изхода от делото се мянат със смяна на правителствата от 2010 година насам

Когато едно дело бъде отделено от прокуратурата и полицията като обществено значимо, тук вече е започнала да марширува, из кориците на делото – политиката, коментира адвокатът на Алексей Петров Васил Василев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!