Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възлагат на Полша поддръжката на военната ни авиация, отказват се от Русия

Снимка: БГНЕС

След посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, военният министър Николай Ненчев оповести, че има намерение поддръжката на руските изтребители МиГ-29 да бъде поета от Полша. За последиците от намерението на военното министерство да се откаже от Русия в това отношение, бившият военен министър Ангел Найденов изрази съмнение, че Полша би могла да поддържа изтребителната ни авиация:

По-скоро е продукт на преценката за финансовото натоварване, от друга страна – някакъв опит да се ограничи пълната ни зависимост от Русия, по отношение на въоръжение и военна техника.

За намаляването на зависимостта на българските ВВС от Русия се говори отдавна, но заради украинската криза и отношенията на НАТО с Русия, въпросът беше поставян по-често. Последния път беше засегнат при посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Бившият заместник военен министър от ГЕРБ Валентин Радев е категоричен, че Русия няма да се сърди. Той се аргументира:

И ние много пъти се сърдихме, използвам същата дума, заради този ритъм, който изгубихме в последните години с ремонта на тази техника, а тя все повече и повече остарява. Има обаче един проблем – дали МиГ ще даде необходимите сертификати на фирмата, която извършва ремонти.

Мотивът за смяната на страната за поддръжка е цената три пъти повече, защото минава през няколко фирми-посредници от руска страна, обяснява военният министър Николай Ненчев. Договорът за поддръжката с руската фирма изтича през септември. Валентин Радев не смята, че тези изказвания целят изнудване.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!