Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Янкулов и Вяра Анкова обсъдиха промени в медийния закон с премиера и с председателя на НС

Състоянието на обществените медии и промяна в медийното законодателство обсъдиха генералните директори на БНТ и БНР Вяра Анкова и Радослав Янкулов на срещи с премиера Бойко Борисов и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева.
На срещите присъства и Ингрид Делтонр – генерален директор на Европейския съюз за радио и телевизия:
Проведохме две много ползотворни срещи. Разбира се, всички ние сме тук за 80-ата годишнина на БНР. Но също така ние говорихме за бъдещето на обществените оператори. Говорихме за създаването на нова законодателна рамка, чрез която съществуващите закони ще се приспособят към изискванията на съвремието. Днес говорихме за интернет, за социалните медии, за навлизането на смартфоните и за приложенията за тях, както и каква е ролята на БНР и БНТ за тази нова медийна среда. Мисля, че в момента обществените медии са по-важни от всякога, особено в моменти на криза и на преход. Ако те предоставят качествени програми, ще се радват и на доверието на аудиторията.
 
След разговорите генералният директор на БНР Радослав Янкулов заяви:
И двете страни показаха детайлно познаване на проблемите и въпросите, свързани със състоянието на обществените медии в България, напредъка или бъдещето им по отношение не само мястото в нашата страна, а и мястото им в обединена Европа и готовност за сътрудничество и помощ, там, където трябва да се променят някои неща. Че трябва да се променят някои неща, стана ясно и в двата разговора, едно от които и може би най-важното, новият Закон за радио и телевизия трябва да се появи и той трябва да има такъв вид, че да е в съзвучие с 21-ви век, в който вече живеем, и да отговаря на всички изисквания на нашето време.

Генералният директор на БНТ Вяра Анкова постави акцент върху детската Евровизия, на която България ще е домакин. 
Обсъдихме дали нашето законодателство, медийно имам предвид, е адекватно към европейското медийно законодателство в момента и естествено за БНТ един от най-важните въпроси, който седи и в момента, е възможността за организиране на детската Евровизия и смятам, че получихме голяма подкрепа в това отношение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!