Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина заместник-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов

Снимка: Министерство на отбраната

След тежко боледуване на 53-годишна възраст почина заместник-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов. Той ще бъде изпратен с военни почести утре.

Журналистите ще го запомнят като най-усмихнатият генерал, Колегите му като принципен и честен. Миналата година Комисията по досиетата обяви името му. След това здравето на генерала се влоши заради инсулт и усложнения.

Нейко Ненов започва кариерата си в поделение в Болярово, Ямболско, и в полка в Симеоновград. След влизането на България в НАТО тя бързо се развива и така през 2006-а той става първият български висш офицер, заемал поста командир на многонационалната бригада в Югоизточна Европа в Констанца. През 2006-а той става и командващ на многонационалната бригада в Кабул:

Многонационалната бригада в Кабул, нейното основно предназначение е да подпомага правителството на Афганистан и другите междунаросни организации, които участват.

Като командир на Сухопътните войски отговаряше и за формирането на батальонните бойни групи: Като част от НАТО, това е един от фактирите, на които ние трябва да отговаряме.

Като командващ Сухопътните войски ген. Нейко Ненов ръководи строежа на 30-километровата ограда на българско-турската граница.

От Министерството на отбраната припомнят многото отличия и посочват, че в негово лице висшето военно командване и Българската армия са загубили един от най-достойните и перспективни млади висши офицери.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!