Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои обсъждане на промени в закона за детските помощи

Ивайло Калфин
Снимка: Bulfoto

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин съобщи във Варна, че през следващата седмица ще бъдат обявени за обществено обсъждане промени в Закона за семейните помощи за деца. 

Философията на промените е свързана със стимулирането на семействата да имат три деца, затова се въвежда скала на нарастване на помощите до този модел, обясни Калфин:

Идеята е, да се дава помощ на семейство вече и до трето дете и тази помощ да бъде завишена, след което вече да е по-ниска, за да може да стимулираме хората да достигнат до три деца. Предложението, което правим е, за семейство с едно дете да получава 35 лева. С две деца - 85, с три деца - 130. След това, от четвърто нататък отново ще бъде по-ниска скалата.

Друга промяна в закона цели да ограничи раждането на деца от малолетни. Предвижда се спиране на семейните добавки на родители, допуснали малолетната им дъщеря да роди. 
За майките-студентки получаваната помощ при раждане на дете ще бъде разделена на две и втората част ще се получава след представяне на бележка заверен семестър в университета.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!