Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкото правителство спира процеса на приватизация

Гръцкото правителство премахва Фонда за управление на гръцкото държавно имущество, с което се слага край на процеса на приватизация, съобщи първата заместничка на министъра на финансите Надя Валавани. Изпълнявайки предизборните обещания на СИРИЗА и коалиционният партньор "Независими гърци", Валавани е поискала оставка на ръководството на фонда.

Спирането процеса на приватизация е нарушение на споразумението с кредиторите, категорични са от опозицията. Тя обвинява правителството,че тласка Гърция към бърз и сигурен фалит. Независими експерти очакват, че спирането ще е временно докато Атина намери  нови инвеститори.

По  изявления пред гръцките медиите правителството на Алексис Ципрас възнамерява да преразгледа всички договори за приватизация на държавни фирми, сключени досега. При нарушения сделките ще бъдат анулирани, категорични са от министерството на финансите.

Приватизацията на пристанища Пирея и Солун, както и на държавната електрическа компания ДЕИ, са основните обекти с изключителен интерес от страна на чуждите инвеститори. Китайският гигант Коско вече придоби два терминала от пристанище Пирея и водеше преговори да изкупи 70% от държавните дялове в компанията. Новият министър на търговския флот –Теодорос  Дрицас призова за запазване на държавното участие в пристанищата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Меркел изключи възможността за опрощаване на още дългове на Гърция

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма основания за опрощаване на още дългове на Гърция. Частните кредитори отказаха да направят това, а банките и без това опростиха вече няколко милиарда евро на Атина , отбеляза Меркел пред вестник..

публикувано на 31.01.15 в 12:00