Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата плаща и за техническите паспорти на сградите в програмата за енергийна ефективност

Снимка: БГНЕС

Над 400 варненци проявиха интерес към разяснителната кампания в морската столица по повод програмата за саниране на сгради,в която на въпросите на домоуправители и граждани отговори министър Лиляна Павлова. Над 890 сгради в града имат шанс да бъдат обхванати от програмата. Повечето от присъстващите проявиха скептицизъм относно пълната безвъзмездност на санирането. Те питаха и как да издирят хората, които живеят в чужбина и нямат връзка със съкоооператорите си.  Министър Павлова обясни, че участието в санирането е доброволно и се изисква пълно съгласие на всички собственици:

За да обезпечим всички тези спекулации, че на някой ще му вземат апартамента, които са абсолютна лъжа, гарантираме именно чрез това, че ще искаме на всеки човек съгласието в този проект. Второто, което е много важно, каквото и да се промени като закон, никой не може да отнема ничия частна собственост. Общината, държавата представлявана от областния управител и банката подписват договор за финансиране, за да нямат притеснения хората, че хората като подпишат някакъв договор, защото все пак е банка, после ще трябва да връщат някакви пари и лихви на банката. И в този договор е изрично записано, че държавата поема ангажимента да плати на сто процента, в едно с лихвите и държавата е един вид гарант за собствеността, която ще бъде ремонтирана.

Стана ясно,че техническите паспорти на сградите, които участват в Националната програма за енергийна ефективност, ще се плащат от държавата и ще са напълно безплатни за участниците в програмата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!