Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономисти: България може да постигне 2% ръст на БВП

Людовик Субран

Според прогнози на чуждестранни икономисти през тази година България може да постигне 2 процента ръст на брутния вътрешен продукт. Освен това страната ни има шанс да привлече допълнителни 800 млн. евро от износ на продукция. 

В прогнозите си чуждите икономисти обясняват с очаквания ръст на потреблението и още, те виждат  потенциала в малките и средните предприятия, но предупреждават, че сто хиляди от 800-те хиляди такива фирми в България биха се изправили пред опасността, ако техният партньор фалира да не могат да получат парите си, коментира Людовик Субран, експерт по застраховането на търговския риск:

Тоест рискът от неплащане все още е много висок в България. Страната се намира на 38-о място по правене на бизнес в класациите и в уреждането на неплатежоспособността, и ако разгледаме сектор по сектор, виждаме, че сектори като строителство, металообработване, търговия на дребно и транспорт, там рисковете са доста високи, тоест рискът да имате насреща купувач, който никога няма да ви плати означава, че вашата фирма ще фалира.

Като възможност пред страната се разкрива външният пазар, защото България не губи от пазарния си дял. Тези 800 милиона евро са евентуална допълнителна печалба за страната ни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!