Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строителството на тунел под Шипка може да започне през 2016-а

прохода "Шипка"

Изграждането на тунел под връх Шипка може да започне през 2016 година, като трябва да бъде преодоляно забавянето на проекта - обяви вицепремиерът Томислав Дончев. Той и министрите на регионалното развитие и на транспорта - Лиляна Павлова и Ивайло Московски, инспектираха трасето на обходния път на Габрово, който е отвеждащ към тунела през Стара планина. 

Заради закъснелите с повече от година процедури по проекта всеки ден от 2015-а трябва да бъде използван, за да се довърши строителството на обходния път на Габрово, като валидността на европейското финансиране е до края на годината, обясни вицепремиерът Томислав Дончев. Изграждането на втория етап от отсечката е на финала. Предстои изпълнението на сложни пътни съоръжения в строителството на довеждата инфраструктура към тунела през балкана. Проблемът е в изключително закъснелите отчуждителни процедури и най-голямото предизвикателство е да се преодолее забавянето, посочи Томислав Дончев. За пореден път той потвърди, че тунелът под Шипка е приоритет, макар да е резервен в оперативната програма "Транспорт".

И "Хемус", и останаващата част от обекта, която е тунелът, ще се строят. Единственият отворен въпрос е каква част от цялата сума по двата проекта ще бъде европейско и каква част ще бъде национално финансиране, посочи Дончев.

В следващите месеци предстои отчуждаването на терените на над 600 собственици от Габрово и Стара Загора по трасето на обходния път, в чийто последен, пети етап, е предвидено тунелното преминаване през Стара планина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!