Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Наводненията са от обилните валежи, не политизирайте

| обновено на 04.02.15 в 14:06
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че последните наводнения са причинени от големи количества дъжд, а не от изпускане на язовири: 

Критичната ситуация не е от язовирите, валежи и просмукани почви с води, които просто няма къде да оттичат. Има 15 язовири само, които нямат собственик. Тези 16 язовира обаче реално вече имат собственик, защото областните управители се занимават и носят отговорност за тях.

По време на парламентарния блиц контрол Борисов заяви, че няма да се включва в "политизирането на въпроса с наводненията". Той каза това по повод исканата от БСП оставка на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.

Правителството не е поемало ангажименти за разполагане на чужда военна техника на българска територия, стана ясно от друг отговор на премиера:

Единствената тема, по която е говорено - това са тези изнесени щабове в няколко държави, но те са логистични. На министър Ненчев категорично съм му казал да не поема ангажименти, и ако има такива поставени към България, ще дойдем в парламента и ще кажем какви са.

Премиерът съобщи също, че продължават преговорите с американската компания "Ей И Ес" за намаляване на цената на тока от централите "Марица" 1 и 3:
Двете американски централи са съгласни да намалят цената на тока, но примерно след пет години това, което са намалили да им се даде, с което ние не се съгласихме и преговорите продължават и сега в рамките на 30-40 дни максимум ще имаме официална позиция, включително искам в този анализ да има защо са допуснати, защо и откъде идват дефицитите във всичко това.
Премиерът обясни, че е възложил на вицепремиера Томислав Дончев да проучи въпроса за подадените жалби срещу удължаването на живота на Пети и Шести блок на АЕЦ "Козлодуй".
Бойко Борисов призова Народното събрание да избере нов състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране: 
И да изберем такъв ДКЕВР, на който да му вярват хората. Молбата ми е, намерете консенсусни хора с репутация, с доверие, защото това е независим регулатор, на правителството не му е работа да се меси там, но в същото време той е жизненоважен. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!